Humánia Pszichológia Blog

Porondra kerül a valóság a pszichológia fesztiválján! - Közeleg a XXI. Pszinapszis

2017. április 14. - humánia

"Kérdéseket ébreszt és válaszokat ad" - hangzik a XXI. Pszinapszis mottója, amelyet a tavalyi nagy sikerű jubileum után, idén már egyszerűen csak "a pszichológia fesztiváljaként" harangoznak be. Nagy szavak ezek, de egyáltalán nem állnak távol a valóságtól. Bízunk benne, hogy idén is sikerül megvalósítania a szervezőknek nagyra törő terveiket. Idáig még sosem csalódtunk! 

pszin_2017.jpg

"Amikor a porondra lépünk, legtöbben félve, óvatosan, és jól átgondolt stratégiák alapján tesszük ezt, ugyanis ezernyi szempár figyel. Mindennapjaink során folyamatosan szembesülünk mások alternatív valóságaival, hiszen ugyanazt a képet mindenki máshogy látja, ugyanazon helyzetet két ember sem interpretálja egyformán" - állítják a szervezők. Ennek megfelelően az idei rendezvény témája a következő: "Porondon a valóság". Az esemény április 21-23. között kerül megrendezésre.

A Pszinapszis mindig is szívügye volt blogunknak, hiszen nagyon hasonló a rendezvény filozófiája a miénkhez:

a pszichológia nem csupán egy tudomány, hanem egy perspektíva, amelyen keresztül bármilyen emberi jelenség értelmezhető, ráadásul sokféleképpen.

Számos más ok miatt, de persze ezért is lelkesedünk az idei programért, amelyben nagyon aktuális témákra lelhetünk. A 3 nap során közel 60 interaktív ismeretterjesztő előadás, 30 gyakorlati foglalkozás (workshop) és 40 kulturális program (kiállítás, koncert, színház, civil utca, kerekasztal beszélgetés, élő könyvtár, életmese, bűvész show, jóga, hangfürdő, slam poetry verseny, tánc) valósul meg.

3.jpg

A szakmai program idén lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk az önmagunkkal és másokkal való szembenézésünk korlátairól, szerepeinkről, kapcsolataink dinamikájáról és tudattalanul aktiválódó kognitív sémáinkról egyaránt. A valósággal való viszony témája nagyon sokoldalú, főleg ha belegondolunk abba, hogy valójában egészen gyakran eltávolodunk tőle. Például a meséken, fantáziákon, vágyainkon vagy akár módosult tudatállapotainkon keresztül.

Aki volt már Pszinapszison, az tudja, hogy ez az a rendezvény, ahol a laikus közönségnek a legtöbb lehetősége van találkozni nagy hírnevű és kevésbé ismert szakemberekkel egyaránt. A legnagyobb élményt nekünk mindig azok az előadások és workshopok adják, ahol olyan specialisták osztják meg tapasztalataikat, akikkel amúgy csak szakmai körökben vagy kliensként, a pszichológiai rendelők falai között találkozhatnánk. A korábbi években ilyen volt például a hungaropesszimizmusról, az összeesküvés elméletekről vagy éppen a sportpszichológiáról szóló előadás. Nincs még egy ilyen méretű és komplexitású rendezvény Közép-Európában, ahol a legfrissebb kutatásokról és a legprofibb szakemberektől hallhat tudományos előadásokat a nagyközönség, ráadásul teljesen közérthető módon. Ha megnézzük az idei előadások, vagy workshopok programját, biztosan találunk benne kedvünkre valót.

2-jpg.jpg

A rendezvényen blogunk is évek óta képviselteti magát, de idén először jelenünk meg a szakmai programban is. Szerzőnk, Józsa Balázs pszichológus, pár- és családterapeuta helyet kapott a vasárnapi szekcióban, ahol "Porondon a szülőség, avagy hol rontottuk el a gyereket?" címmel fog előadást tartani. Ennek során család- és gyermekterápiás tapasztalatai alapján fogja néhány kiemelkedő fejlődéslélektani elmélet, illetve terápiás esetrészletek segítségével kifejteni azt, hogy mik a leggyakoribb elakadások, amelyekkel találkozni szokott munkája során, illetve, hogy milyen módon sikerülhet ezeken továbblendülni a szülői szerepekkel végzett önismereti munka hatására. Az előadás egy nem sokára induló Humánia Workshop anyagán alapszik, amelyről hamarosan részletesen is írni fogunk.

További információ itt:

A Pszinapszis weboldalána Facebookon és a XXI. Pszinapszis hivatalos Facebook eseményén.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4312390037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása