Humánia Pszichológia Blog

Létezik-e az elásott tudás...?

2013. augusztus 11. - Horváth Julia

2003-ban egy matudás.pnggyar-svéd kutatópáros (Fülöp Márta és Ference Marton) arra próbált választ találni, vajon létezik-e kulturális különbség a tanulás és a tudás megítélésében. Az 1980-90-es évek nemzetközi tudásfelmérései során a kelet-ázsiai diákok rendszeresen kiemelkedően teljesítettek, következésképp felmerült a kérdés, vajon ezen kultúra diákjai számára mást jelent-e a tudás, mint ahogy azt nyugati kortársaik értelmezik.

Svéd, japán és nepáli diákokkal készítettek interjút. A tanulók rövid történetet hallhattak egy kutatónőről, aki egy könyvbe gyűjtötte össze minden tudását, majd elásta azt egy erdőben. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a diákok az elásott könyvről és a benne lévő tudásról. Létezik-e egyáltalán?

Az interjúk elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy az ázsiai (japán, nepáli) tanulók szerint a tudás elsősorban akkor létezik, ha megosztják másokkal, azaz szociálissá válik. A japán diákok ezenkívül úgy vélték, fontos, hogy azt mások is megértsék és a társadalom számára felhasználják. A svéd diákok ezzel szemben elismerték a tudást mint objektív entitást, amely önmagában, másoktól függetlenül is létezik.

A kutatók e nézetkülönbséget a keleti- és nyugati szelf-konstrukciókkal hozták összefüggésbe. Míg az ún. kölcsönösen függő én-felfogás szerint az egyén másokkal való kapcsolatában határozható meg, a független én-felfogás önmagában, másoktól függetlenül definiálja az én-t. Mit jelent a tudás e két kulturális felfogás szerint? Felelősséget a közösség iránt az egyik kultúrában, az egyén önkiteljesedését szolgáló, önmagában álló örömforrást pedig egy másik kultúrában.

 

Forrás: Fülöp M. Marton, F. (2003). Does Knowledge Exist if Nobody Knows About It? Eastern And Western Knowledge Ontologies. In. Salili, F., Hoosain, R. (szerk.). Teaching, Learning and Motivation in a Multicultural Context. Information Age Publishing Company, Greenwich


Kép: Balla Csönge

 

--- Ha tetszett a bejegyzés akkor lájkolj minket itt ---

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr685456150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása