Humánia Pszichológia Blog

"Érintettek" – kiállítás a #MeToo mozgalom érintettjeinek műveiből

2018. január 11. - humánia

Az elmúlt hónapok kiállásai és a #MeToo kampány hatására jött létre az Érintettek című projekt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a zaklatás és erőszak jelenlétének minden formájára. A projekt szervezői úgy gondolják, függetlenül attól, hogy elszenvedői, elkövetői vagy tanúi vagyunk az ilyen eseményeknek, egyikünk sem maradhat ‘érintetlen’ a témában. A szervezők alkotásokat várnak az érintettek részéről, amelyekből kiállítást szerveznek tavasszal.

23844554_10213604729939770_5442385311102262981_n.jpg

“Fontosnak tartjuk, hogy a #metoo kampány által nem érintett kérdések, mélységek is láthatóvá váljanak. A művek nem csak ebben, hanem - az alkotás folyamata révén - a feldolgozásban is segíthetnek.” – állítják a projekt létrehozói, akik között pszichológus, jogász és designer is található.

A projekt célja a kollektív felelősségvállalás elősegítése a művészet eszközeivel, illetve a téma köztudatban tartása, valamint az erről való árnyalt párbeszéd elősegítése. Lényeges szempont, hogy a kampány ugyan egy nagyon nehéz témára hívta fel a figyelmet, de abban már nem adott támpontot, hogy mit lehetne kezdeni mindezzel, holott a legtöbb esetben mélyen traumatikus élmények kerültek a felszínre. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések pontosan abban segíthetnek, hogy a sokkoló hírekkel és élményekkel való szembesülés után tovább lehessen lépni a feldolgozás folyamatában olyan módon, amely a képernyők mögött ülve, a virtuális térben nem igazán lehetséges. Éppen ezért a szervezők – akik között többen is segítő szakmában dolgoznak – figyelnek arra is, hogy a témában való mélyebb elmerülés pszichológiai hatásaival sokaknak nem könnyű megküzdeni. Ezért vállalták, hogy 24 órán belül válaszolnak a megkeresésekre, kérdésekre, és ha kell, a megfelelő segítséget nyújtó ellátásba irányítják az esetleges seg­ítségkérőket. A kiállítás ötletét ugyan négyen találták ki, de az több szakemberrel (pszichoterapeuta, pszichiáter) és több, a témában jártas szervezettel egyeztetésben formálódott és nyerte el végleges formáját.

A műveket festmény, rajz, montázs, vers, vagy novella formájában várják 2018 február 28-ig. Az alkotások alcímmel, szöveggel is kiegészíthetők. Fontos, hogy a beküldők maguk dönthetik el, hogy névvel vagy név nélkül szeretnék szerepeltetni műveiket.

A projekt szervezői lehetőséget adnak a közös alkotásra is, egy alkotóműhely keretében, melyre 2018. február 11-én kerül sor Budapesten, a Várban. Ennek részleteiről szintén az alábbi oldalon tájékozódhatnak majd olvasóink.

A kiállítás az Eleven Blokkban (1111 Budapest, Kende u. 1.) lesz, március 22 és 25 között.

Az alkotások eljuttatása a következő módon történhet:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amennyiben úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, hívja az alábbi linken található segélyvonalak egyikét:

http://bantalmazas.hu/szervezetek

A NANE segély-telefonszáma 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22ig ingyenesen hívható mobilról)

Tájékozódásért fordulhat a szervezőkhöz is e-mailben, melyre 24 órán belül válaszolnak: erintettek2017@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2413534815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása