Humánia Pszichológia Blog

Tombol a századnyitási pánik! - Pénteken indul a KAPSZLI

2015. március 04. - humánia

Másfél évtizeddel az ezredforduló után, a KAPSZLI szervezői elérkezettnek látták az időt arra, hogy kicsit átgondoljuk, hogy merre is haladunk mi, modern emberek, akik modern társadalmakban élünk. A kapunyitási pánik jelensége, mint az új kor egyik jellemző kihívása, talán már senkinek sem újdonság, de vajon ki gondolta volna, hogy előbb-utóbb századnyitási pánikról is beszélnünk kell? Valószínűleg senki, pedig ha belegondolunk, akkor elképesztő módon megváltozott és felgyorsult körülöttünk az élet az utóbbi évtizedekben. Szerencsére felismerték ezt a különféle területeken dolgozó pszichológusok és kutatók is, akik most összegyűlnek, és Magyarország legnagyobb ingyenes pszichológiai konferenciáján elmondják tapasztalataikat a témában. A rendezvény nem csak szakmabelieknek szól.

A mai modern embernek tehát szembe kell néznie számos új dologgal, hiszen olyan jelenségek ütötték fel a fejüket az utóbbi évtizedekben, amelyeket még csak most ismerünk meg igazán, és amelyekkel kapcsolatban egyelőre kevés tapasztalatunk gyűlt fel, így kutatni sem olyan könnyű őket. Ott van például az a bizonyos "második életünk", az, amelyiket ma már az okostelefonjainkba és tabletjeinkbe bújva élünk egy virtuális valóságban vagy az a 21. századi emberkép, amelynek megfelelni szinte lehetetlen, de mégis legtöbben vágyunk és törekszünk rá. Cyberbullying, FOMO (fear of missing out, vagyis kimaradás szindróma), egyre szélsőségesebb testképzavarok, kapunyitási pánik, a Tinder-jelenség, a folyamatosan változó családmodellek és párkapcsolati formák, az elköteleződéstől való félelem, és az oly sokakra jellemző folyamatos halogatás. Mindez csak néhány példa a modern kor "civilizációs tünetegyütteséből", amellyel mindannyian szembenézünk. Ezek a jelenségek azért fontosak, mert egyéni és társadalmi szinten egyaránt befolyásolják életünket és boldogulásunkat, ezért fontos, hogy megértsük őket, majd beszéljünk róluk, például a pénteken induló KAPSZLI Szakmai Napokon.

szazadnyitasi_panik_plakat_2015.jpg

De ez még nem minden, hiszen a tömeglélektan és a társadalomtudományok szemszögét tekintve is igen izgalmas program várható. Előadást tart például Balázs Géza nyelvészprofesszor, akinek hungaropesszimizmussal kapcsolatos tavalyi előadásáért mi is rendkívüli módon lelkesedtünk. Aki akkor lemaradt, most pótolhatja. Ezen kívül hazánk első számú túsztárgyalója, Végh József is előadást tart a terrorista cselekmények válságkezelésével kapcsolatban, aminél aktuálisabb témát el sem tudnánk képzelni. Na és vajon mi a helyzet az utóbbi időben nálunk is egyre nagyobb figyelmet kapó civil aktivizmussal? Vajon lélektanilag milyen folyamatok állhatnak amögött, hogy itthon és világszerte egyre többen vonulnak utcára, és tömegtüntetések formájában fejezik ki politikával kapcsolatos nemtetszésüket? Ezekre is választ kaphatunk, amellett, hogy szó lesz olyan, nem kevésbé fontos témákról is, mint például a nemi és szexuális sokszínűség, a szülő-gyermek kapcsolatok vagy a Facebook szociálpszichológiája.

Az előadások mellett természetesen műhelyfoglalkozások is lesznek, amelyekre érdemes időben jelentkezni, ugyanis a helyek általában rendkívül gyorsan betelnek. A rendezvény március 6-án pénteken kezdődik, további részletek az esemény Facebook-oldalán érhetőek el. 

A részletes program ide kattintva érhető el.

--- Tetszik? Akkor kövess minket a Facebookon is! ---  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr437241013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása