Humánia Pszichológia Blog

"Erről szól az igazi Pszinapszis-élmény!" - A rendezvény főszervezőjével készítettünk interjút

2013. április 10. - Juhász Dániel


Pszin_BANNER 310x250 (1).jpgPénteken indul a Pszinapszis, hazánk legnagyobb pszichológiával foglalkozó rendezvénye. Interjúnk első felében a rendezvény céljairól, definíciójáról és idei tematikájáról kérdeztük a rendezvény főszervezőjét, Hutter Mariannát. Most interjúnk második részét olvashatjátok, amelyekből leginkább a rendezvény hangulatát, üzenetét és egyedi jellegét ismerhetitek meg.

 

Tapasztalataim szerint a Pszinapszist egy egyedülálló hangulat, légkör jellemzi, amely kizárólag ennek a rendezvénynek a sajátja. Minek köszönhető ez szerinted?

Talán magának a rendezvény koncepciójának. Annak hogy úgy szeretnénk megszólítani az embereket a pszichológia nyelvén, hogy ez érdekes, érthető és befogadható legyen számukra. Emellett ha eljönnek hozzánk, akkor nemcsak egy száraz tudományos konferenciát kapnak, hanem egy élő, lendületes programokkal kiegészülő rendezvényt. Úgy is tekinthetjük a Pszinapszist, mint a tudomány és a kultúra találkozását, összefonódását.

De az okok között említhetném azt a hihetetlen mértékű lelkesedést is, amiből az egész rendezvény születik. Ez ad erőt és energiát annak, hogy évről évre megújuljunk, adjunk valami pluszt. Ez nemcsak a szervezőkre igaz, hanem az előadóinkra és a műhelytartóinkra is, akiknek rengeteget köszönhetünk. Hozzánk ugyanis mindenki önkéntesen jön el azért, hogy tegyen valamit a látogatók testi-lelki jóllétének elősegítéséért. Végülis erről szól a pszichológia...

 

Van-e valamilyen konkrét üzenet, amit mindenképpen szeretnétek átadni az idei rendezvény programjaival a laikusokból álló közönségnek?

Igen, bízunk benne, hogy a Pszinapszis három napja gondolatébresztőként szolgál. Olyan folyamatokat indít el bennünk, amelyek az önvizsgálatra, a tudatosabb életre irányítják a figyelmünket. Emellett talán megadja a kezdő lökést ahhoz, hogy elkezdjünk többet tenni bevetetlen álmaink valóra váltásáért.

 

Az igencsak vegyes kulturális és civil programok tapasztalatom szerint nagyszerűen színesítik és egyedülállóvá teszik a Pszinapszist. Mi az, amit az idei kulturális és civil programokból kiemelnél?

Nehéz erre válaszolni mert roppant színes a kulturális programok idei kínálata is. Lesznek koncertek, színházi előadások, tűzzsonglőrök... lesz stand up comedy, fellép Felméri Péter és Tóth Edu is. Koncertet ad a Bohemian Betyars. Van masszázs, grafológia, kiállítás, beszélgetések a teaházunkban. Ugyanakkor a kikapcsolódást nyújtó programok mellett arról is gondoskodunk, hogy rendhagyó találkozásokban legyen része annak, aki nyitott az ilyesmire. Az élőkönyvtárunkból „kikölcsönözhetők" olyan emberek, akik felé valamiféle előítélet fűződik a köztudatban. Rengeteg civil szervezet is részt vesz a Pszinapszison, akik azért jönnek el, hogy a látogatók megismerjék céljaikat, értékeiket. Vagy említhetném az életmeséket, ahol szokatlan életúttal rendelkező emberekkel lehet beszélgetni... mint láthatod, a Pszinapszison nem lehet unatkozni.

 

Sok műhely is található a programban. Ezek mit takarnak? Mire számíthat, aki egy ilyen programot választ az előadások helyett?

A műhelyek vagy más néven workshop-ok olyan kiscsoportos foglalkozások, amelyek saját élmény szinten engednek betekintést a pszichológia módszereibe. A saját élmény azt jelenti, hogy mindenki a maga bőrén tapasztalhat meg pszichológiai technikákat, például hipnózist vagy pszichodrámát. Azoknak javaslom, akik szeretnék megismerni a pszichológia gyakorlati alkalmazásának útjait, esetleg kacérkodnak azzal, hogy belevágjanak egy önismereti folyamatba, de még nem biztosak benne, hogy melyik módszert válasszák. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a műhelyek nem minősülnek terápiának, ezek csupán csak ízelítők. Mindenki annyira engedi bele magát ezekbe a csoportokba, amennyire szeretné. Nincsenek kényszerek, nem kell senkinek sem kötelezően beszélni a gyerekkoráról vagy ilyesmi. Ráadásul a legtöbb workshopon való részvételnek a feltétele egy titoktartási nyilatkozat aláírása is. Tehát ami a műhelyen történik, az ott is marad.

 

A Pszinapszison tipikus jelenség hogy bizonyos előadásokról kilógnak az emberek a folyósóra a nagy érdeklődés miatt, illetve sok műhelyfoglalkozásra is gyorsan betelik a létszám. Szerinted idén mik lesznek ezek a programok?

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindenre nagy az érdeklődés, ami a családdal, párkapcsolati témákkal, illetve a szexualitással kapcsolatos. Ugyanakkor sokszor nem a téma a fontos, hanem maga az előadó neve kelti fel a látogató figyelmét. Én nagyon bízom benne, hogy idén minden előadásról kilógnak majd a folyósóra az emberek és az összes műhelyünk roppant gyorsan betelik. Abban, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább testhez álló elfoglaltságot a Pszinapszison, segít a honlapunk, a http://www.pszinapszis.hu/hu, amely folyamatosan frissül és megtalálható rajta minden előadás, műhely és kulturális program. Sőt, maga a programfüzetünk is letölthető innen!

 

Mit tartotok a Pszinapszis eddigi történetében a legnagyobb sikernek?

Már önmagában az egy sikertörténet, hogy a rendezvény népszerűsége 17 éve töretlen, sőt, egyre többen ismerik és szeretik a Pszinapszist. Ez megmutatkozik a látogatók növekvő számában és abban is, hogy rengeteg előadó önként jelentkezik hozzánk előadást/műhelyfoglalkozást tartani. Hogy konkrétan mi a legnagyobb eddigi sikerünk, arra nehéz válaszolni. Siker az, hogy kinőtte magát a rendezvény: nemcsak az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban zajlik, de szükség van mellette külső helyszínre a műhelyfoglalkozások miatt, ami idén a Pöttyös Tagóvoda. Siker, hogy idén már több mint 70 előadás és közel 40 műhelyfoglalkozás várja a látogatókat. És számomra siker az is, amikor szervezőként benézek valamelyik terem teltházas előadására és azt látom mind a látogatók, mind pedig az előadók arcán, hogy jól érzik magukat itt és most... Erről szól az igazi Pszinapszis-élmény!

 

A részletes programokért nézzétek meg a rendezvény weboldalát és csatlakozzatok a facebookon az eseményhez a következő elérhetőségeken:

http://www.pszinapszis.hu

https://www.facebook.com/events/352178494891810/?fref=ts

--- Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket itt ---

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr145214777
süti beállítások módosítása