Humánia Pszichológia Blog

Helló hősök, itt vagytok? - Csatlakozz Te is a Hősök Tere kezdeményezéshez!

2014. március 27. - humánia

Szóval az úgy volt, hogy Halácsy Péter, a Prezi társalapítója együtt csipegette a salátát a svédasztalról egy TED konferencián Philip G. Zimbardoval, a Stanford Egyetem pszichológus professzorával, aztán gondolt egyet és megkérdezte a világhírű börtönkísérlet kiagyalóját, hogy mostanában mivel foglalkozik. Önmagában is elég jól indul a sztori, na de azt talán senki sem gondolta volna, hogy 2 évvel később egy 120 önkéntessel dolgozó kezdeményezés lesz az egészből, amelyet a Prezi mellett csaknem 20 vállalat, számos magánszemély és ismert ember is támogat (pl.: Harcsa Veronika, Szervét Tibor, Szabó Kimmel Tamás); mindez pedig Magyarországon történik, 2014-ben. A Hősök Tere jelszava egyszerű: Az vagy, amit teszel!

A hazánkban, és világszerte is egyedülálló kezdeményezés Zimbardo professzor Heroic Imagination Project elnevezésű programját veszi alapul, amely több évtizednyi szociálpszichológiai kutatás eredményeképpen jött létre, és célja, hogy segítsen az embereknek mindennapi hősökké válni. Ő ugyanis azon dolgozik, hogy milyen módon lehet a hétköznapi emberekből egy kicsit jobbat faragni. A Hősök Tere azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet arra a jelenségre, hogy az emberek sok helyzetben közönyös reakciót mutatnak, ahol mások segítségre szorulnának, ráadásul az is kiderült, hogy emögött nem rosszindulat, hanem sokkal inkább olyan lelki jelenségek állnak, mint a felelősség megoszlása, a bizonytalanság és a kritikus helyzetek felismerésének hiánya. A projekt célja, hogy a tudományos pszichológia eredményeire támaszkodva az emberek hozzáállásában generáljon változást, vagyis minél többeknek segítsen abban, hogy mindennapi hősökké váljanak.

Oké, de akkor hogyan is válhatunk mindennapi hősökké?

Hazai vizsgálatok is megerősítették, hogy ehhez nem szükséges nagy dolgokat véghez vinni. Mindössze némi tudatosságra és néhány alapvető tulajdonságra van szükségünk, mint például bátorság, segítőkészség, önzetlenség, de ami talán a legfontosabb, hogy felismerjük automatikus reakcióinkat, ezáltal kilépjünk a rutinból és megváltoztassuk azokat. Hogy ez időnként mennyire nehéz, azt a szociálpszichológia klasszikus kísérlete szemlélteti leginkább, amely a bystander effektust mutatja be: ha rosszul leszünk egy forgalmas helyen, akár 15 percig is feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a bajunk. A Hősök Tere civil kezdeményezés elindítói a közönyösség helyett arra buzdítanak, hogy mindenki vegye észre, mikor lehet képes egy helyzetben segíteni.

„Nem vagyunk rossz emberek, csak a helyzet ezt hozza ki: nem merünk, nem teszünk, nem cselekszünk!”

„A nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek azért nem viselkednek hősiesen kritikus helyzetekben, mert nem tudják, hogy akár viselkedhetnének másként is, nem ismerik fel a helyzetet vagy éppen a többség nyomására nem mernek cselekedni.  A Hősök Tere éppen azon dolgozik, hogy ezeket a félelmeinket, gátlásainkat sikerüljön legyőznünk. Kísérletünkben három helyszínen teszteltük az utca emberét. Megfigyeltük, hogy leggyorsabban azokon a helyeken segítenek az emberek egymáson, ahol nagyon nehéz kikerülni az utcán fekvő embert. De például egy nyílt részen akár negyedórát feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a bajunk.” - mutatja be a problémát Orosz Gábor szociálpszichológus, a Hősök Tere kezdeményezés egyik szakértője.

hetkoznapi_hos_felho.jpg

 

A kampány

„Intenzív hónapok következnek. Azt akarjuk elérni, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Április elején egy Hős Pikniket szervezünk Dr. Zimbardoval, majd június 15-én megrendezzük a Helló Hősök fesztivált. Június 19-én egy nemzetközi konferencia keretében hívjuk fel a szakma figyelmét ezekre a kérdésekre és a lehetséges válaszokra. Június 20-án indítjuk workshopjainkat, ahol tanárokat képzünk. Többek között tematikus estekkel és hétköznapi hőstetteket, hősöket gyűjtő online kampánnyal is készülünk áprilisban, májusban.” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere társalapítója.

A Hősök Tere kezdeményezés eseményeiről mi is be fogunk számolni a jövőben, úgyhogy legyetek résen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr415880870
süti beállítások módosítása