Pszinapszis - A pszichológia ünnepe idén sem marad el!

Bejegyzés alcíme...

2013. április 03. - Juhász Dániel


Aki már találkozott a rendezvénnyel annak talán nem kérdéses, hogy a Pszinapszis a legnagyobb (évente 3-4000 fő látogatja), legnépszerűbb és a leginkább sokszínű pszichológiával kapcsolatos esemény magyarországon, amely a laikusoknak és a szakmabelieknek egyaránt nagyszerű tájékozódási, tanulási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt minden év áprilisában. De t
ulajdonképpen mi is a Pszinapszis? Egyetemista rendezvény? Fesztivál? A pszichológia ünnepe? Vagy egy ismeretterjesztő előadássorozat? Mi a célja? Kinek szól? Miért ilyen népszerű? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel a 2013-as Pszinapszis főszervezőjének, Hutter Mariannának. 

pszinapszis_logo.png

Mi volt a célja a Pszinapszisnak amikor létrejött? Miben változott ez mostanra?

Az első Pszinapszis célja az volt még 1997-ben, hogy a pszichológiát hallgató diákok olyan témákról is halljanak, amelyek nem férnek bele az egyetemi törzsanyagba. Minden az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Izabella utcai épületéből indult – mindössze egy tanteremből. Ám a rendezvény nagyon gyorsan kinőtte magát, és ez a lendület a mai napig tart: ma már az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad neki otthont, ráadásul évek óta szükségünk van külső helyszínre is.

Hogy miben változott a célja? Úgy fogalmaznék, hogy kibővült, hiszen mi, pszichológus hallgatók még mindig szeretnénk többet megtudni a hivatásunkról, de most már azt is szeretnénk, hogy ez elérhető legyen a nem szakmabeliek számára is. Röviden: az vált a küldetésünkké, hogy megismertessük és megszerettessük a pszichológiát az emberekkel; lebontsuk az ezt övező sztereotípiák falát. Hiszünk abban, hogy a pszichológia ismerete és használata révén boldogabbá, egészségesebbé varázsolhatjuk a környezetünket.

Tulajdonképpen mi is a Pszinapszis? Fesztivál? A pszichológia ünnepe? Hogyan definiáljátok magatokat leginkább?

Alapvetően tudományos-kulturális rendezvényként. Nem annyira laza és bulizós, mint egy fesztivál, de nem is szigorúan vett szakmai konferencia. Pont ez a kettősség adja meg a különlegességét: az ember elmegy a Pszinapszisra, meghallgat 2-3 előadást, talán bemegy egy műhelyre is, de közben összefuthat rég nem látott ismerősökkel, barátokkal is. Leülnek beszélgetni, megnéznek néhány performanszt a szünetekben, vagy megisznak egy teát, majd este elmennek egy koncertre levezetésképpen. Egyébként most, hogy mondod, a pszichológia ünnepe megnevezés nekem tetszik!

A Pszinapszis ismertsége és a rendezvény mérete évek óta dinamikusan növekszik. Hány látogatót vársz az idei rendezvényre? Mit gondolsz, minek köszönhető ez a népszerűség?

A Pszinapszist a rendezvény három napja alatt 3-4000 fő szokta látogatni. Bízunk benne, hogy idén is legalább ennyien jönnek el hozzánk, sőt. Azt gondolom, hogy a Pszinapszis népszerűségének alapvetően két oka van. Az egyik, hogy Magyarországon egyre inkább elfogadottabbá válik a pszichológia, az emberek nyitottabbak, szeretnének többet megtudni róla. A másik ok, hogy ez egy hiánypótló rendezvény. Persze van sok más témájú pszichológiai konferencia is, de ilyen volumenű, ami ennyi laikus látogatót szólítana meg, nincs.

Bizonyára idén is sok új érdeklődő látogatja meg a rendezvényt. Kérlek, mondd el nekik, hogy pontosan mit lehet csinálni egy Pszinapszison? Milyen élményekre számíthat egy új érdeklődő?

Először is érdemes böngészni a programunkat az interneten, hiszen roppantul sokszínű a rendezvény, és rengeteg mindennel készülünk. Ami a szakmai programokat illeti: párhuzamosan nagyon sok előadás fut, bármikor be lehet ülni rájuk. Aki saját élmény szinten szeretne pszichológiai módszereket kipróbálni, az választhat a műhelyeink/workshopjaink közül. Ezek kis létszámú csoportfoglalkozások (10-20 fősek), ahol tapasztalt szakemberek vezetésével lehet elmélyülni a pszichológiai technikákban (pl.: kipróbálható a pszichodráma, a hipnózis, táncterápiás módszerek, stb.). Aki elfárad a sok pszichológiában, annak ajánlom az élménygyűjtőnket, ahol sok-sok játékot lehet kipróbálni. A relax szobában pihenési lehetőséget biztosítunk de a látogatók betérhetnek a teaházba, elmehetnek grafológiai vizsgálatra, vagy akár meg is masszíroztathatják magukat, valamint megnézhetik a számtalan kulturális programok egyikét. Emellett mindenféle előfordulhat, voltak már tűzzsonglőrök, stand-up comedysek és minden évben koncertjeink is vannak.

A Pszinapszist egy évente cserélődő önkéntes szervezői gárda bonyolítja le. Hányan vagytok összesen és kik vagytok? Hogyan jön létre a rendezvény?

Már évek óta több, mint 80 fölött van a szervezők száma, – többségében pszichológiát tanuló – egyetemi hallgatók szervezik a Pszinapszist önkéntes módon. Mindig, mindenhol elmondom, hogy főszervezőként nagyon büszke vagyok rájuk. Szerintem óriási dolog, hogy ilyen fiatalon ennyire lelkesek és elkötelezik magukat a szervezés mellett. Pedig ez nem is olyan könnyű dolog: már szeptemberben nekilátunk, tehát összesen 9 hónapot vesz igénybe a szervezési folyamat. Pont olyan hosszú idő, mint amennyit egy gyermek születésére kell várnunk, valahol a végére tényleg mindannyian a közös gyermekünknek tekintjük a rendezvényt, hiszen egy hatalmas közös alkotás ról van szó, amely mindannyiunknak életreszóló emlékké válik.

A rendetvény honlapja: http://www.pszinapszis.hu

A 2015-ös esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/16374940231411

--- Tetszik? Akkor kövess minket a Facebookon is! ---

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr485190516