Humánia Pszichológia Blog

Ki dönt a döntéseinkről? A KAPSZLI-n megtudhatjuk

2016. március 02. - Nyúl Boglárka

Amikor nem értjük, hogy miért visel meg, amikor főnökünk kiabál a munkatársunkkal, amikor inkább elkerüljük a veszekedést a párunkkal, vagy amikor nem merjük felemelni a hangunkat egy számunkra fontos ügyben, felmerülhet bennünk a kérdés: Mi határozza meg, hogy ilyenek vagyunk? Vajon a múltunk vagy saját döntéseink határozzák meg életünk történéseit? A sorsunk rabjai vagyunk, vagy képesek vagyunk széttörni a rácsokat, és kiszabadulva a béklyóból autonóm döntéseket hozni? A márciusban megrendezésre kerülő KAPSZLI Szakmai Napok témája ezúttal "sorsmintáink" lesznek.

kapszli3.jpg

Az elmúlt időkben a világ egyre inkább abba az irányba halad, hogy (egyszer majd) mindenki számára biztosítsa a szabadság egyre nagyobb megtapasztalását, hogy minden embernek ugyanolyan jogai legyenek, és hogy ezt mindenki önmegvalósítása szolgálatába állíthassa. Így amikor egy elfogadóbb társadalom irányába kezdünk el haladni, és mégis „bezárva” érezzük magunkat, felmerülhet bennünk: miért? Lehetséges, hogy azért, mert múltbeli tapasztalataink meghatározzák gondolatainkat, érzéseinket és viselkedésünket: a méhen belül ért ingerek, a gyermekkori élmények, családunk értékrendje, élete és attitűdje például biztosan hatással van ránk. Ha ezek a korai tapasztalatok ilyen erősen befolyásolnak minket, akkor vajon mi irányítjuk az életünket?

Eric Berne, a játszmaelmélet megalkotója, Sorskönyv című művében azt írja, hogy a személyiség autonómiája annál nagyobb, minél pontosabban látja az ember, hogy mely gondolata, érzése, attitűdje az, amely saját, felnőtt megtapasztalásának része és következménye. Szerinte akkor lehetünk saját magunk urai, ha tudjuk, hogy mit vettünk át mások mintáiból, és mi az, ami a saját konstrukciónk eredménye. Ezáltal azt is meg tudjuk állapítani, hogy melyek azok a késztetéseink, amik már sem nem hasznosak, sem nem ésszerűek, csupán impulzusvezérelten, automatikusan alakulnak ki bennünk. Ahhoz, hogy minél többször saját, önálló döntéseket tudjunk hozni, hasznos lehet elmenni a rendezvényre és meghallgatni, hogy a hazai pszichológus szakma különböző szakemberei miként látják ezt a kérdést.

A KAPSZLI idei programjában olyan neves szakemberek tartanak előadást, mint például Hevesi Krisztina, Singer Magdolna, Tari Annamária, Csepeli György, Kozma-Vízkeleti Dániel, Buda László, Bagdy Emőke és Zacher Gábor. Az előadásokban szó lesz arról, hogy múltunk miként befolyásolja jelenünket, de arról is,hogyan irányíthatják döntéseinket olyan tényezők, melyeket nem mi választottunk magunknak és hogyan hat ránk családi hátterünk vagy társadalmi csoportjaink. A számos előadás mellett saját magunkról is szerezhetünk élményt a műhelyfoglalkozások keretei között. Kipróbálhatjuk például a transztáncot vagy a pszichofitness terápiát, de betekintést nyerhetünk akár egy állatassziszált terápiába is.

A konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében (cím: 1037. Budapest, Bécsi út 324.) kerül megrendezésre a március 18-20-ai hétvégén. A rendezvény ingyenes és nem csak szakmabelieknek szól.

Zárásképp pedig álljon itt egy klasszikus idézet:

„A sorsunkat nem az határozza meg, mi történik velünk, hanem az, miként reagálunk ezekre a történésekre.” (Nick Vujicic)

További részletek és információk az esemény Facebook oldalán érhetőek el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr288427092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása