Humánia Pszichológia Blog

Mit csinál a pszichológus valójában? Most végre kiderül!

2015. május 20. - humánia

Minek nekem pszichológus? Ott vannak a barátaim. Amúgy pszichológushoz csak a bolondok járnak, és különben sem akarom, hogy a fejembe lássanak. Általában így hangzanak a leggyakoribb mondatok, amikor pszichológusokról, pszichiáterekről van szó. A valóság szerencsére távol áll ettől, és ezt egyre többen ismerik fel. Tény, hogy a pszichoterápiás helyzet speciális, de többek között éppen emiatt tud más lenni, mint mondjuk egy támogató baráti vagy rokoni kapcsolat.

Ha érdekel az, hogy valójában miről is szól a felnőttekkel, gyermekekkel foglalkozó pszichológusok és pszichiáterek munkája, akkor ott a helyed a Gólyában június 12-én!. Az EmPatika szervezésében megvalósuló ingyenes eseményen egy interaktív kerekasztal beszélgetés szem- és fültanújává válhatsz, amelyet gyakorló pszichológusok, gyermekpszichológusok és pszichiáterek folytatnak a szakma jelenlegi helyzetéről, munkájuk gyakorlati oldaláról, és arról, hogy mi is történik valójában a pszichológiai rendelők falai között manapság, és, hogy ez mennyire sokféle lehet. Hiszen éppen úgy, mint bármely más tudományág, a pszichológia is folyamatosan változik, fejlődik, és a többnyire még Freud elméleteire és tevékenységére alapozott általános elképzelésektől manapság jelentősen eltér. Nem azért, mert az alapokkal baj lenne, hanem mert közben átléptünk egy új évszázadba, és a pszichológia általánosan elfogadott, tudományosan is megalapozott szakmává érett, amely mai viszonyok között is érvényes. Nézzünk néhány példát, ami talán megvilágítja azt, hogy miért is van szükség az ilyen és ehhez hasonló eseményekre.

empatika.jpg

A pszichológus is ember

Tapasztalataink szerint az emberek többsége még mindig úgy képzeli el a pszichológust vagy a pszichiátert, mint egy hierarchikusan nála feljebb álló, idealisztikus, mindentudó mestert, aki nyilvánvalóan belelát a fejébe, és megmondja, hogy mit csináljon. Ez szerencsére nem így van. A mai gyakorlatban a pszichológusok nagy része partnerként kezeli klienseit, nyitottsággal áll hozzájuk, és saját problémáinak megoldásában kompetens személyként kezeli őket. Sőt, az utóbbi évtizedek kutatásainak köszönhetően jelentős szemléletváltozásról is beszélhetünk, hiszen a negatív tünetekre hagyatkozó felfogást nagyban kiegészíti a pszichológushoz fordulók erőforrásaira támaszkodó munka is. A pszichológus célja általában az, hogy a problémákkal való megküzdést segítse, és olyan biztonságos légkört teremtsen, amelyben feldolgozhatóvá válik az, ami addig feldolgozhatatlannak tűnt, kifejeződhet az, ami addig nem fejeződhetett ki, és látható válik az, ami addig homályos volt, akadályozta az előrelépést, és a megoldást. 

A pszichológus nem csak hümmög, hanem aktívan segít

Sokan úgy gondolják, hogy a pszichológusok többnyire passzívak. Néha ugyan kérdeznek ezt-azt, de az biztos, hogy soha nem jeleznek vissza semmi konkrétat, és nem tudhatjuk, hogy valójában mit is gondolnak rólunk. Szerencsére számos olyan technika van, amelyek azonnali élményekkel, felismerésekkel járnak a terápiában résztvevők számára, másrészt a legtöbb pszichológus rövidebb, közvetlenül a hozott problémára fókuszáló folyamatot alakít ki, amelyben nagy hangsúly helyeződik arra, hogy egyértelmű magyarázatok, és világos megoldások születhessenek. Fontos az is, hogy a legtöbb pszichológus ma már nem csak egyfajta pszichológiai iskola gyakorlatát sajátítja el, hanem számos területről merít, és az adott problémához, személyhez igazodva veti be eszközeit a mielőbbi javulás érdekében.

pszichologus_kezek.jpg

A pszichológus soha sem tudhatja jobban a megoldást

Az viszont továbbra is fontos, hogy a megoldás képlete a kliensben rajzolódjon ki, és ne a pszichológus adja a szájába azt, hiszen senkinek sem lehet belső szubjektív világát, érzelmeit és gondolatait kívülről megváltoztatni. Maximum csak hatást lehet gyakorolni azokra, és rá lehet mutatni az esetleges ellentmondásokra, irreális érzésekre, gondolatokra, és segíteni lehet a felismerést. Csak az a megoldás működik, amit a terápia résztvevője sajátjának érez, és azonosulni tud vele, valamint képes lesz kivitelezni is azt. A pszichológus abban mutathat utat, hogy kliense megtalálja az adott helyzet által megkívánt stratégiákat, és segít tudatosítani azokat az érzelmeket, amelyek nehezítik az előbbre jutást.

Mindez persze csak három apróság abból a rengetegből, amely foglalkoztathatja az olvasót a pszichológusok, pszichiáterek munkájával kapcsolatban. Az eseményen előre láthatólag még számos más téma is szóba kerül, már csak azért is, mert a hangsúly elsősorban a közönség kérdéseinek megválaszolására helyeződik majd.

Az beszélgetés résztvevői:

- Dr. Angyalosi Anna - pszichiáter

- Kurán Zsuzsa - pszichológus

- Sebők Franciska - tanácsadó szakpszichológus

- Juhász Dániel - felnőtt- és gyermekpszichológus, a Humánia Pszichológia Blog szerzője

Gyere, hallgass bele, és tedd fel a kérdéseidet június 12-én a Gólyában! Az eseményhez tartozó Facebook event ide kattintva érhető el.

A részvétel ingyenes.

--- Tetszik? Akkor kövessen minket a Facebookon is! ---  

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr887457688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása