Humánia Pszichológia Blog

Modern drogprevenció magyar viszonyok között - Drog Stop Budapest

2014. június 01. - humánia

A Drog Stop Budapest Egyesület a hazai drogprevenciós szakma aktív szereplője, amelyről a következőket érdemes tudni mostanában.

»» Legtöbben talán anonim drogsegély telefonvonalukról ismerik őket.

»» Emellett krízisintevencióval, felvilágosítással, ártalomcsökkentéssel, és online tanácsadással is foglalkoznak.

»» Ráadásul most a nyári időszakban pszichológusok bevonásával ingyenes konzultációt, életvezetési tanácsadást és stresszkezelő programokat kínálnak egyének, párok vagy családok részére!

»» De hamarosan lesz e-mailes, chates és skype segélyszolgálat is.

»» Szepesi Anikóval, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

"Szeretnénk, hogy mindenki a számára fontos információhoz és segítséghez jusson bármilyen függőségekkel vagy kábítószerekkel kapcsolatos ügyben is fordul hozzánk. Támogatunk, együtt gondolkozunk, adekvát ismereteket nyújtunk, mindezt semleges nézőpontból tesszük." - árulta el az egyesület vezetője.

kilincs.jpg

A Drog Stop eredetileg a drogsegély telefonos szolgálattal indult, de azóta más szolgáltatásokkal is várja az érdeklődőket. Betérhet oda szerhasználó vagy drogproblémákban érintett hozzátartozó is; az önkénteskedni vágyókat és a szakembereket is szeretettel várják. Legújabb projektjük keretében fogyatékkal élő személyekkel és a velük foglalkozó szakemberekkel is foglalkoznak, ugyanis azt tapasztalják, hogy nem csupán fizikai, hanem "fejbeni akadálymentesítésre" is nagy szükség lenne ilyen körökben.

Légy önmagad bázisa!

A drogprevenció összetett munkát igényel, amelynek sikeressége számos tényező összjátékán múlik, amely az önismereti munkától a személyiségfejlesztésen át, az ártalomcsökkentés elősegítéséig és a szerhasználók társas környezetébe való beavatkozásig is terjedhet, de a témával kapcsolatos ismeretek átadása is kiemelt jelentőséggel bír. A legfontosabbak talán azok az alapelvek, amelyek mentén a munka, a segítségnyújtás gyakorlata és a prevencióban résztvevő szakemberek és célcsoportjuk kapcsolata szerveződik. A Drog Stop mondanivalója egyszerű és ésszerű, ugyanis a szimpla elrettentés meddő stratégiája helyett részükről inkább az elfogadó és megértő odafordulás érvényesül: 

"Állj meg és nézz körül!" - szól a mottó.

Ennyi. Nem több, nem kevesebb. Ahogyan mások cselekedeteiért nem vállalhatjuk a felelősséget, éppúgy nem tehetjük meg azt sem, hogy mások (magán)életét egyszerű tiltásokkal próbáljuk szabályozni. Persze van, aki szerint ezzel kéne próbálkozni, de a szakma manapság már szinte egyöntetűen azt az álláspontot képviseli, hogy ezzel a megközelítéssel nem nagyon lehet sikert elérni, ráadásul a nemzetközi tapasztalatok is ezt mutatják. A Drog Stop filozófiájának lényege, hogy az egyszerű tiltások és ijesztgetések helyett inkább igyekeznek felhívni a figyelmet klienseik saját helyzetének jellegzetességeire és az azzal együttjáró tényezőkre. Emellett fizikai, lelki, mentálhigiénés támogatást is nyújtanak - árulta el Szepesi Anikó.

"Azt látom, hogy van egy mindennapos szinten aktív szakmai közeg derék önkéntesekkel és szakemberekkel, akik teszik a dolgukat, illetve van egy nemzeti irányelv, ami elsősorban a tiltáson és az absztinencián nyugszik. Szerintem leginkább az egészségfejlesztés és az önismeret támogatása a helyes írány."

A munka nem könnyű, de az egyesület dolgozói szerencsére gyakran tapasztalnak jelentős sikerélményeket. Amikor például egy síró, kétségbeesett szülő vagy feleség a beszélgetés végére megnyugszik és örül neki, hogy végre meghallgatták, hogy kapott támpontokat, információt és lehetőségeket a további kapcsolattartásra, akkor válik egyértelművé, nagyon is megéri ezzel foglalkozni. Már csak azért is, mert sokkal kevesebb ember jut el segítő helyekre, mint ahányan szeretnének vagy szükségük lenne rá. Egyrészt szűkösek a lehetőségek (a Drog Stop telefonszolgálata is csak napi 4-8 órában tud működni jelenleg, a honlapon megadott időpontokban), másrészt a segítségkérésnek még mindig nincs nagy kultúrája Magyarországon Szepesi Anikó véleménye szerint.

Kiemelten fontosnak tartjuk a környezet, a család és nevelők prevencióban való részvételét és mondjuk ki: attitűdjük, szemléletük formálását. 

Ennek fényében számos új kezdeményezésbe vágtak bele az utóbbi időben. Most éppen nagy erőkkel fejlesztik az online drog segély és konzultációs oldalukat, ahol e-mail, chat és skype tanácsadás lesz elérhető. Egy norvég pályázati projekt folytatásaként a szegregáltan élő, fogyatékos személyek között terveznek egy szerhasználattal kapcsolatos kutatást és egy hozzátartozó támogatói programot lebonyolítani. A nyári időszakban korlátozott kapacitásban ugyan, de ismét egy kis pluszt tudnak nyújtani: ingyenes, problémafókuszú pszichológiai tanácsadást egyének, családok vagy párok részére.

drogstoplogo.pngAz egyesület elsősorban pályázati forrásokból, önkéntes munkaórákból, és felajánlott egyszázalékokból tud működni. Ennek megfelelően a Drog Stopot önkéntes munkával, szakértelemmel és különféle adományokkal is lehet támogatni.

 

 

 Részletek a Drog Stop Egyesület szolgáltatásairól, elérhetőségeiről és a támogatási lehetőségekről a honlapon.

Fotó: Gyarmati Gábor

--- Tetszik? Akkor kövess minket a Facebookon is! ---

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr456240796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása