Humánia Pszichológia Blog

Tárt Kapu Galéria - Önkifejezés szavakon túl...

2013. szeptember 26. - Horváth Julia


logo.pngFájdalom… düh… ambivalencia… szorongás… bánat… vágyak… remények… álmok… - és még ennél is több, amellyel a Tárt Kapu Galéria jelenlegi időszakos kiállításán találkozhatunk. A Budapest központjában megnyílt művészeti és közösségi központ mentális nehézségekkel küzdő személyek képzőművészeti alkotásain keresztül enged betekintést művészek, szakmabeliek és laikus érdeklődők számára a segítségre szoruló, kezelés alatt álló egyének belső világába, problémáik művészi formában történő szublimálásába, a külvilággal való olykor egyedüli kapcsolatteremtési lehetőségibe és a terapeuta-kliens „párbeszédbe”.

Az előreláthatólag október közepéig látogatható kép-(és szobor-)kiállítás gyűjteményeihez tizenhat fővárosi intézmény művészetterápiás műhelye járult hozzá (a kiállító intézmények nevei alább olvashatók). A festmények szakmai zsűri által válogatott, művészetterápiás foglalkozások keretén belül készült alkotások, melyeket mint művészi értékkel bíró munkákat első kézből csodálhatnak meg az érdeklődők.

Tárt Kapu Galéria az OPNI-ban

A Tárt Kapu Galéria Magyarország első art brut kiállítóhelye. 2004-ben, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, bemutatva az intézet művészetterápiás műhelyein készült művészi értékű munkákat. 2007-ben, az OPNI bezárását követően azonban a galéria sem működhetett tovább. Sajnálatos módon számos alkotás veszett oda ez időben, néhányat azonban magukhoz véve szerencsésen megőriztek a szakemberek. A művészetterápiás műhelyek feladatkörét különböző kórházak foglalkoztató műhelyei vállalták át, önálló, bárki számára látogatható kiállítótér kialakítására azonban csak idén tavasszal került sor. A hangulatos kis galéria célja nem egyszerűen korábbi arculatának megteremtése. Hatni kíván az egyénre, a közösségre és az egész társadalomra, benne egészségesekre és mentális nehézségekkel küzdőkre egyaránt. Lehetőséget nyújt a kifejezésre és a befogadásra, a gondolatébresztésre és a társadalmi érzékenység előmozdítására, továbbá a szakmai fejlődésre (mind a magyarországi art brut és outsider art művészetet illetően, mind a terápiás munkák és rehabilitációk terén).

OPNI.pngTárt Kapu Galéria régen a OPNI épületében...

TaKa_09.jpg...és ma a 9. kerületben, a Hőgyes Endre utca 2. szám alatt.

 

Gondolatok és élmények a képtárból

A galéria különlegessége, hogy több hangot képes megszólaltatni akár egyetlen szemlélőben is. Laikus énemben, képről képre haladva, egyre inkább erősödött a felismerés, mi szerint e kívülállóknak tekintett, negatív címkékkel ellátott személyek (legyenek akár mentális zavarban szenvedők, akár alacsony értelmi színvonallal rendelkezők vagy más sérüléssel, fogyatékkal élők) is képesek alkotni, és létrehozni valami nagyszerűt és csodálatosat, művészi értékkel bírót. Rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük ezeknek az embereknek, amelyet sajnos tovább mélyítenek a társadalomtól feléjük érkező elutasítások és megvetések. Alkotásaik azonban tükrök, jelzések a külvilág felé, megmutatva gazdag, érző belső világukat. Mint a pszichológusi szakma képviselője e belső utazás érintett meg leginkább. Egy-egy munkát elnézve szerettem volna többet megtudni alkotójáról (ki is ő valójában, hogy éli életét, milyen állapotban volt, mikor képének nekilátott, mire gondolt, mit érzett, mit szeretett volna kifejezni, és miként tekintett kész művére). Természetesen az ehhez hasonló információk nem tehetők közzé, feltételezésekkel és benyomásokkal élni azonban szabad, amelyek segíthetnek meghallani a kép készítőjének üzenetét, és egyfajta belső párbeszédre hívhatnak alkotó és szemlélő között.

 1004088_215290251955306_679913795_n.jpg

1001901_214718615345803_1863109145_n.jpg

189537_215315188619479_416573497_n.jpg

Képek a Galériából


Kiállító intézmények:

Budapest Főváros XIX. kerület Önkormányzat Kispesti Forrásház művészetterápiás műhelyei;
Budapest Art Brut Galéria;
ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház;
Ébredések Alapítvány;
Fővárosi Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona, Szentgotthárd;
Heim Pál Gyermekkórház, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztály;
Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, III. Pszichiátriai Osztály;
Nyírő Gyula Kórház - OPAI; I. Pszichiátriai Osztály, II. Pszichiátriai Osztály, Angyalház;
OORI Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály (Tündérhegy);
Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika;
Thalassa Ház - Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet;
Újpesti Mentálhigiénés Gondozó.

 

A kiállítás meghívóját a következő link alatt tekinthetik meg.

--- Ha tetszett a bejegyzés akkor lájkolj minket itt ---

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr465535285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása