Humánia Pszichológia Blog

A hipnózis nagyágyúi Budapesten - Interjú Varga Katalinnal, a konferencia főszervezőjével

2013. július 01. - humánia

Hol a helye a hipnózisnak, illetőleg a szuggesztív technikáknak az orvosi gyakorlatban? Miért pont mi foglalkozunk ilyen kiemelt módon a témával és miért nálunk rendezik meg az első Nemzetközi Hipnózis a Gyógyításban (2013.08.29-09.01.) konferenciát? Mi a célja ennek és mit várhatunk tőle? Kik lesznek ott és miről lesz szó? Egyáltalán miért olyan fontos téma ez? dr. Varga Katalinnal készítettünk interjút, aki amellett hogy a Magyar Hipnózis Egyesület elnőke, a 1st Intenational Conference on Hypnosis in Medicine elnevezésű konferencia főszervezője is, amely idén augusztus végén kerül megrendezésre Budapesten.

 

hipnozis_konferencia.jpg

Hogyan függ össze a hipnózis és az orvoslás? Milyen területeken használható ez a  technika a gyógyításon belül?

Érdemes elkülönítenünk a formális hipnózist és a szuggesztív technikákat. Mindkettő alkalmazható az orvoslás számos területén, az utóbbi szélesebb körben és többek által, mint a tényleges hipnózis. A konferencia témáit végignézve túlzás nélkül állíthatjuk, hogy lényegében minden területen alkalmazható, a gyerekektől a haldoklókig vagy a nagyobb beavatkozásoktól a rutin műveletek gördülékenyebbé tételéig.

Mennyire elterjedt manapság a hazai orvosi gyakorlatban a hipnózis alkalmazása? Egyáltalán kik azok, akik hipnoterápiás technikákat alkalmazhatnak a gyógyításban?

Varga_Katalin.jpgHazánkban (is) vegyes a kép: elég jól állunk, ha más országokhoz hasonlítjuk a hipnózis alkalmazásának „fejlettségét”, ugyanakkor messze távol attól, amilyen lehetne vagy lennie kéne. Valószínűleg a legtöbb szakember fejében teljesen idejétmúlt elképzelés él a hipnózisról, befolyásolásnak, manipulációnak gondolhatják, vagy tudománytalan, misztikus módszernek. Ehhez képest a hipnózis ma a tudomány élvonalában van, számos idegélettani kutatás tárgya vagy alaphelyzete.  A gyógyászati alkalmazása messze előbbre van, mint a klasszikus hipnoanesztézia (vagyis a „puszta” fájdalomcsillapítás). Ma különféle hagyományos orvosi kezelések mellett (és nem helyett) alkalmazzuk a hipnotikus módszereket: allergiás betegek ellátásánál, vérzés vagy ödéma csillapításánál, a kezelések kellemesebbé tételére, az együttműködés javítására, és még sorolhatnánk.

Hipnózist gyógyító céllal orvosok, pszichológusok, fogorvosok alkalmazhatnak, szuggesztiós módszereket pedig az ellátás minden más szakembere is, persze csak a megfelelő képzés után (l. www.sas-ok.hu).

Magyarországon rendezik meg az első ilyen konferenciát, amely egyből nemzetközi babérokra tör. Mi hívta életre ezt a rendezvényt és mi a célja? Kinek az ötlete volt?

A legfőbb indok az, hogy mi, a területen dolgozók érzünk egyfajta felelősséget: van egy rendkívül jól alkalmazható, hatékony módszer a kezünkben, ami az orvoslás napi valóságába könnyen beépíthető, mégis jóval kevesebb helyen, helyzetben élnek vele, mint ahogy lehetne, kellene.

Ezért hívtuk életre ezt a konferenciát, melynek társszervezői a Magyar Hipnózis Egyesület illetve a SE AITK, ami önmagában jól tükrözi, hogy az anesztézia és az intenzív terápia az egyik legfontosabb alkalmazási területe a szuggesztiós módszereknek.

Nagy örömünkre a világ vezető szakemberei elfogadták a meghívásunkat és Budapestre jönnek, hogy megosszák tapasztalataikat, egyesek immár 7-9 ezer beteg kapcsán.

Kik várhatóak a konferenciára? Honnan érkeznek a vendégek és az előadók? 

Érdemes végigfutni ilyen szempontból a programot: számos kolléga várható a tengerentúlról, legtöbben pedig Európából, de várunk vendéget Indiából vagy épp Dél-Afrikából  is.

A honlapon említett témák alapján igen sokszínűnek tűnik a konferencia, ahogy a program is mutatja (www.ichm2013.com). 

Kérem említsen néhány eseményt, amelyek várhatóan nagy népszerűségnek örvendenek majd vagy kuriózumnak számítanak!

Nagyon nehéz kiemelni bármit is, hiszen aki például a bőrgyógyászatban dolgozik, nyilván a közvetlenül erre vonatkozó dolgokra kíváncsi, és nem pl. a szülészetiekre vagy az onkológiaiakra. Ugyanakkor számos technika átemelhető egyik területről a másikra, ezért – a puszta kíváncsiságon túl – érdemes a szűk szakterülettől távolabb eső műhelyekre vagy előadásokra is ellátogatni. 

Kinek szól ez a rendezvény? Ki a célcsoport? Kiket várnak? Az előadások milyen nyelven fognak elhangozni?

Elsősorban szakembereket várunk az orvoslás bármely területéről. Orvosokat, pszichológusokat, szakdolgozókat és természetesen vezetőket, döntéshozókat is, hogy hazánkban is megvalósuljon az, amit már néhány országban felismertek: a hipnózis költséghatékonysága igen magas, alkalmazásával a páciensek elégedettsége, együttműködése javul. Mindez tehát az intézményeknek és az ellátó rendszernek is előnyös, nemcsak a betegeknek.

A konferencia nyelve angol, de lesznek német és magyar nyelvű szekciók is, illetve néhány kiemelt szakemberrel való találkozást tolmácsolással teszünk elérhetővé azok számára, akik nem beszélnek angolul.

Bizonyára sokak érdeklődését  felkeltette az esemény, ők hol kaphatnak további információkat erről?

A honlapunkon minden megtalálható.

--------------------------------------------------------------------

Korábban a Tilos Rádió pszichológiai témájú műsorában, a Teszt és Lélekben is vendégül láttuk dr. Varga Katalint, ahol szintén a hipnózisról és az említett konferenciáról is beszélgettünk. A rádióbeszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva tudjátok meghallgatni:

-- Tetszett? Akkor lájkolj minket itt! --

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr205383690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása